Bölüm Laboratuvarları
Gıda Mühendisliği Bölümü Laboratuvar Ekipmanları
Laboratuvar | Cihazlar |
Gıda Laboratuvarı 1 (M2 Blok) | - Gaz Kromatografisi
- HPLC
- UV-VIS Spektrofotometre
- Kjeldahl protein yakma ünitesi
- Distilasyon ünitesi
- Rotaryevaporatör
- Soğutmalı inkübatör
- Etüv
- Soğutmalı santrifüj
- pH metre
- Doku homojenizatörü
- Saf su cihazı
- Nem tayin cihazı
- Kül fırını
- Derin dondurucu
|
Gıda Laboratuvarı 2 (M2 Blok) | - Tekstür analiz cihazı
- Renk ölçüm cihazı
- Liyofilizatör
- Dondurma makinesi
- pH metre
- Sahlep makinesi
- Viskozimetre
- Derin dondurucu
- Vakum paketleme makinesi
- Peristallik pompa
- Mikrodalga fırın
- Etüv
- Değirmen
|
Gıda Laboratuvarı 3 (M4 Blok) | - Soğutmalı santrifüj
- pH metre
- Otoklav
- İnkübatör, Çalkalamalı inkübatör
- Etüv
- Soxhlet yağ extraksiyon cihazı
- Gerber santrifüj
- Glutex santrifüj
- Sedimentasyon cihazı
- Düşme sayısı cihazı
- Koloni sayım cihazı
- Homojenizatör
- Polarimetre
- Su aktivitesi tayin cihazı
- Kuru glüten cihazı
- Saf su cihazı
|
Gıda Laboratuvarı 4 (M2 Blok) | - UV-VIS Spektrofotometre
- Borusal tüp fırın
- Etüv
- Çalkalamalı su banyosu
|
Gıda Laboratuvarı 5 (M4 Blok) | - Döner tablalı fırın, mutfak tipi fırın
- Fermantasyon kabini,
- İklimlendirme kabini
- Ekmek şekil verme cihazı
- Derin dondurucu
- Kıyma makinesi
- Çikolata makinesi
|
Gıda Laboratuvarı 6 (M4 Blok) | - Çalkalamalı inkübatör
- Sterilizatör
- Derin dondurucu
- Mikro insinatör
|
Gıda Laboratuvarı 7 (M4 Blok) | - MAP paketleme sistemi
- Vakum/MAP torba ambalaj paketleme sistemi,
- TA-XT tekstür analiz cihazı
- Soğutma kabinleri (400 ve 700 litrelik),
- Otoklav
- Etüv
- İnkübatör
- Dilimleme makinası
- Santrifüj
- Saf su cihazı
- Stomacher
- Torba ambalaj kaynak makinası
- Koloni sayım cihazı
- pH metre
- Refraktometre
- Gaz analizörü
|
Analiz İmkânları
HPLC (High Performance Liquid Chromotography), FLD, DAD, RID dedektörleriyle
a. Gıdalarda fenolik bileşiklerin, koruyucuların ve tatlandırıcıların saptanması
b. Gıdalarda mikotoksinlerin belirlenmesi
c. Gıdalarda besin öğelerinin analizi
GC (Gas Chromotography)
a. Yağ asitleri ve komposizyonu
b. Gıdada pestisit kalıntılarının belirlenmesi
c. Gıdalarda toksik bileşikler, polisiklik aromatik hidrokarbonların (PAH) analizi
d. Gıdalarda akrilamid analizi
UV-Spektrofotometre
a. Gıdalarda kullanılan renklendiricilerin saptanması
b. Gıdanın mikrobiyal kalitesinin belirlenmesi
c. Antioksidan ve fenolik madde özelliklerinin tespiti
d. DNA/Protein konsantrasyonlarının analizi
Viskozimetre, Reometre
a. Gıdalarda viskozite ve tekstür analizler
Liyofilizatör
a. Gıdanın nitelikleri korunarak dondurarak kurutma yönteminin uygulanması
Vakum paketleme
Gıdalarda Mikrobiyolojik Analizler
- Mikrobiyolojik bozulma nedeninin ve kaynağın tespiti
- Patojen varlığı ve miktar tepiti
- Spesifik mikrobiyal analizler
- Antimikrobiyal niteliğin tespiti
Temel kimyasal analizler
- pH
- Protein
- Yağ
- Kuru madde
- Tuz
- Şeker
- Kül
- Asitlik, vb.
Spesifik gıda analizleri
- Olgunlaşma indeksi
- MSG tespiti
- Serbest yağ
- Alkol
- HMF
- C vitamini